Δείτε μέσα
22 Πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι
  • Ερευνητική συμβολή: Μιχάλης Βεληζιώτης
  • ISBN
    978-960-6750-70-0
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο 15, 5x24 cm
  • Σελίδες
    240
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€4.16
€13.85
Σύντομη περιγραφή

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για τα πράγματα που μας λέει ο κυρίαρχος λόγος και δεν ισχύουν, σχετικά με την ελληνική κρίση.

Δεν παράγουμε σχεδόν τίποτε ως χώρα.

Καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε.

Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι στρεβλός, υπανάπτυκτος και εξαρτημένος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργατική τάξη.

Για όλα φταίνε οι συντεχνίες. Μετά τη μεταπολίτευση η επικράτηση της αριστερής ιδεολογίας υπήρξε μοιραία, ενοχοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα και το κέρδος.
Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται καθοριστικά από το εργατικό κόστος.

Το μεγάλο κράτος βρίσκεται στη ρίζα της «ελληνικής» κρίσης.

Είμαστε χαμένοι εκτός ευρώ· η διαπραγματευτική μας δύναμη είναι μηδενική.

Αυτά και άλλα πολλά «αυτονόητα» του κυρίαρχου λόγου, ως εκ τούτου και της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, κρίνονται και ερευνώνται στο ανα χείρας βιβλίο. Όχι ως μια φιλολογική ενασχόληση ορισμένων σχολιαστών που ενδιαφέρονται για την «αλήθεια», αλλά ως τμήμα μιας ενεργής και ανελέητης κοινωνικής σύγκρουσης από την πλευρά των κυρίαρχων.

Στην καρδιά ενός ολοκληρωτικού κοινωνικού πολέμου, κατά τον οποίο φαίνεται να διακυβεύεται η μοίρα της εργαζόμενης ανθρωπότητας, όλοι επιλέγουν πλευρά. Η ανοιχτή, δημοκρατική και επιχειρηματολογημένη συζήτηση επιχειρείται να θεωρηθεί επικίνδυνη πολυτέλεια, κατάλληλη για άλλοτε, όχι, όμως, σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το έθνος, για την πατρίδα, για το σύστημα –για κάθε έθνος, για κάθε πατρίδα, για το ένα σύστημα. Έχουν δίκιο· δεν είναι πολυτέλεια, είναι όμως πολύ επικίνδυνη.

Ο Χρήστος Λάσκος είναι οικονομολόγος και εργάζεται ως καθηγητής στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας . Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές-διδακτορικές σπουδές στη Συστηματική Φιλοσοφία και την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ. Αρθρογραφεί στην Αυγή και την Εποχή και είναι μέλος της σύνταξης του Εντός Εποχής.

Από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς έχει εκδοθεί το 2010 η εργασία του «Η μαρξιστική συζήτηση για την παρούσα κρίση».

Διατέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνος του Τμήματος Θεωρίας. Τον Αύγουστο 2015 παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας ήταν μέλος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (γενν. 1960) είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από το 2010 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό τμήμα της σχολής ΝΟΠΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με την μακροοικονομική, την πολιτική οικονομία και τη φιλοσοφία της οικονομικής επιστήμης.

Από τις εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφορούν τα βιβλία του (μαζί με τον Χρήστο Λάσκο): Χωρίς Επιστροφή (2011) και 22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι (2012)

Είναι μέλος της ΚΠΕ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιανουάριο 2015 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ενώ από τις 6 Ιουλίου 2015 είναι Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης.

Αρθρογραφεί στην Αυγή, στην Εποχή και στην Ελευθεροτυπία