Δείτε μέσα
Ένα φάντασμα πλανιέται
Συγγραφέας
  • επιμέλεια: Κατερίνα Πάπαρη
  • ISBN
    978-960-6750-63-2
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x24 cm
  • Σελίδες
    338
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.20
€18.00
Σύντομη περιγραφή

3η βελτιωμένη έκδοση

Ο Σοσιαλισμός ως δυνατότητα της ανθρώπινης ιστορίας και μια επίκαιρη κριτική στον "υπαρκτό σοσιαλισμό" που κατέρρευσε

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του δημοσίευση, αλλά και 20 χρόνια από την κατάρρευση των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού», το βιβλίο σταθμός του γνωστού διανοητή Ευτύχη Μπιτσάκη κυκλοφορεί σε νέα έκδοση ανανεωμένη και βελτιωμένη. Το βιβλίο πραγματεύεται το ζήτημα της κατάρρευσης των κοινωνιών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» αλλά και τον σοσιαλισμό ως δυνατότητα της ανθρώπινης ιστορίας.

Περιέχει νέο πρόλογο-εισαγωγή του συγγραφέα.

Ευτύχης Μπιτσάκης

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Κάδρος της Κρήτης. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρητική φυσική και φιλοσοφία στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Parris VII και διδάκτωρ επικρατείας της Γαλλίας (Φιλοσοφία των Επιστημών). Εργάστηκε στο Πυρηνικό Κέντρο του Saclay στo Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του College de France. Από το 1970 ως το 1976 δίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο XI του Παρισιού και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο VIII.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (1976) εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην Έδρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επί έξι έτη ήταν κοσμήτορας της φιλοσοφικής σχολής. Παλαιός υφηγητής θεωρητικής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο φυσικό τμήμα το μάθημα "Εισαγωγή στις Φυσικές Θεωρίες".

Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ε. Μπιτσάκη είναι τα θεμέλια των επιστημών (Σχετικότητα, Κβαντική Μηχανική), η Οντολογία, η Γνωσιοθεωρία και η Φιλοσοφική Ανθρωπολογία. Βιβλία και άρθρα του σ' αυτά τα γνωστικά πεδία κυκλοφορούν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Ε. Μπιτσάκης εντάχθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στο αριστερό κίνημα. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση. Στη διάρκεια της δικτατορίας μετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα της Ευρώπης, ως μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Eίχε την ευθύνη της δημιουργίας του περιοδικού "Σύγχρονα Θέματα", μετείχε στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Διαλεκτική" και από το 1992 είναι εκδότης του θεωρητικού περιοδικού "Ουτοπία".