Δείτε μέσα
Ο Μπεζεντάκος μάς άφησε γεια
  • Υπότιτλος
    Οι διώξεις των Ελλήνων κομμουνιστών στην ΕΣΣΔ / 1937-1938
Συγγραφέας
  • ISBN
    978-618-5156-91-6
  • Στοιχεία έκδοσης
    χαρτόδετο 16,5 cm x 23,5 cm
  • Σελίδες
    376
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€15.30
€17.00
Σύντομη περιγραφή

Μια ιστορική έρευνα και μελέτη στην οποία αναλύονται οι περιπτώσεις Ελλήνων αγωνιστών στην ΕΣΣΔ

Περιέχει μεγάλο όγκο εγγράφων και φακέλων των πρώην σοβιετικών αρχείων, πλήρως μεταφρασμένων και αυτούσιων.

Με αφετηρία την τραγική προσωπική ιστορία του Μιχάλη Μπεζεντάκου, του μύθου που πέρασε στα χείλη και στην ψυχή πολλών γενεών Ελλήνων αγωνιστών, επιχειρείται η ανάδειξη του δράματος φυγαδευμένων Ελλήνων κομμουνιστών στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1930. Επιπλέον, αναλύονται οι περιπτώσεις του Ανδρόνικου Χαϊτά, του Κώστα Καρακόζοφ (Ευτυχιάδη), του Γιάννη Τσαγγαράκη, του Διονύση Πυλιώτη, του Απόστολου Κλειδωνάρη, του Αλέξανδρου Κουρουκλή και άλλων.

Με βάση τις πρωτογενείς ιστορικές πηγές των αρχείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που για πρώτη φορά δημοσιεύονται αυτούσιες στο βιβλίο, ο συγγραφέας εκθέτει σειρά πολυπαραγοντικών αιτιών του προβλήματος της βίας στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να αναδειχθούν οι πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων και να αποφευχθούν τυχόν υπεραπλουστευτικές ερμηνείες.

Τα πραγματολογικά μικροϊστορικά προσωπικά στοιχεία, αφορώντας άμεσα ελληνικά πολιτικά ζητήματα, συνδέουν, μέσα από το πρίσμα συγκεκριμένων υποθέσεων εργασίας, το ελληνικό πρόβλημα με τα μακροϊστορικά δεδομένα της περιόδου των Εκκαθαρίσεων στην ΕΣΣΔ (1937-1938).

Το βιβλίο φιλοδοξεί να πυροδοτήσει έναν τεκμηριωμένο επιστημονικό διάλογο για την ως άνω ταραχώδη ιστορική περίοδο και την αποκατάσταση των Ελλήνων που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι ενάντια στον φασισμό-ναζισμό.

Νίκος Παπαδάτος

Ο Νίκος Παπαδάτος είναι ιστορικός ερευνητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και αποφοίτησε από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εν συνεχεία, πραγματοποίησε τη μεταπτυχιακή του ειδίκευση στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Λιέγης με κατεύθυνση τη διπλωματική ιστορία. Είναι διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Εργάστηκε για 5 χρόνια στο διεθνές ινστιτούτο Global Studies Institute (GSI, Γενεύη).

Την περίοδο 2017-2018 πραγματοποίησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στα Πανεπιστήμια Higher School of Economics (Μόσχα) και την Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων EHESS (Παρίσι) με ειδίκευση τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Κομμουνιστικής Διεθνούς και των δυτικών κομμουνιστικών κομμάτων στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1930. 

Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ. Το 2019 έγινε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Ρωσικών, Καυκάσιων και Ευρωπαϊκών σπουδών (CERCEC) της École des Hautes Études en Sciences Sociales.

Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Les communistes grecs et lUnion soviétique: histoire de la scission du Parti communiste de Grèce (1949-1968)» δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις L Harmattan στη Γαλλία το 2016. Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του στα ελληνικά με τίτλο Άκρως Απόρρητο, Οι σχέσεις ΕΣΣΔ-ΚΚΕ, 1944-1952 από τις εκδόσεις ΚΨΜ.